Utazás az OOD körül

SOLID

2014/09/18. - írta: AdamTheTux

" - Mi a SOLID?"

A Jelentkező mélyen hallgat. Zavart - ezt tudnia kellene. Lázasan kutat az agyában bármilyen információ morzsáért, amivel elindulhatna, de a kutatás sajnos esélytelen.

- Részletek egy Sikertelen Interjúból

Jelen tanulási fázisban az alfa és az omega a SOLID, az első, és legftontosabb tudás, amit meg kell szerezni. A SOLID, ahogy a csupa nagybetűs írásmód is utal rá, egy betű szó. Mégpedig öt további betűszó rövidítése: az SRP, az OCP, az LSP, az ISP, és a DIP. Szép, mi? Informatikusok vagyunk, az életünk a rövidítés.

De mielőtt belevágnánk a sok ??P boncolgatásnak, még egy rövidítés és egy link. Linkek először: butunclebob.com. Innen sokszor fogok idézni, precíz angol tudás szükséges. A rövidítés a címben is szereplő OOD kifejtése: Object-Oriented-Design.

Vagyis objektum orientált tervezés. Az OOD a következő szint a pite (PIE - Polimorfizmus, öröklődés, egységbezárás) után. Persze az OOD előtt mindenképpen ki kell mondanunk ezeket az elveket, már csak azért is mert tanulunk, azonban a mai lecke az első mérföldkő felvázolásáról szól, az pedig a SOLID megismerése.

A SOLID öt objektum orientált szoftverfejlesztési alapelv összefoglalása. Az öt alapelv - egyelőre felsorolásként, és angolol - a következő:

  • The Single Responsibility Principline
  • The Open Closed Principline
  • The Liskov Substitution Principline
  • The Interface Segregation Principline
  • The Dependency Inversion Principline

Tapasztalatból mondom, hogy a Jelentkező életét - noha kimondatlanul is vezette a kezét - már az SRP és az OCP puszta kimondása is jelentősen megkönnyítette, és megnyitotta az utat olyan területekre, amik addig távoli űrtechnológiáknak tűntek.

A SOLID elvek feletti elmélkedés alatt arra kellett ráébrednem, hogy egy dolog elfogadni, hogy még sokat kell tanulni, de megdöbbentő érzés tudni, hogy mennyit.

A következő cikkben belekezdünk a tényleges tanulásba, és először - a félreértések tisztázása végett - az OOP-ről és a pitéről fogunk beszélgetni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ahala.blog.hu/api/trackback/id/tr756709719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása